Czym jest Camino-mentoring?

Osoby, które po raz pierwszy idą na Camino de Santiago, poszukują informacji i wskazówek jak się przygotować do drogi. Doświadczeni pielgrzymi chętnie dzielą się swoją wiedzą i doradzają innym. Tak rodzi się mentoring na Camino. Dlaczego warto z niego korzystać?

Mentoring na Camino jest prawdopodobnie tak stary, jak samo Camino. Już w średniowieczu Ci, którzy wyruszali do Santiago de Compostela, musieli czerpać wiedzę od tych, którzy stamtąd wrócili. A ci, którzy już tam byli, spisywali swoje wspomnienia lub relacjonowali drogę po powrocie, aby ułatwić wędrówkę innym. I tak rodziła się ta relacja, którą dziś określić można mianem „mentoringu”.

CZYM JEST MENTORING?

Klasyczna definicja mentoringu nawiązuje właśnie do relacji. Mistrz (mentor, na Camino – doświadczony pielgrzym) i uczeń (mentee – ten, kto planuje swoje pierwsze Camino) spotykają się i zaczynają budować pewną relację. Co istotne, celem tej relacji jest odkrywanie i rozwijanie potencjału ucznia. Nie jest nią jedynie przekazywanie informacji czy dobrych rad przez mentora swojemu mentee.

Uczeń ma się w tej relacji rozwinąć – oto główny cel mentoringu. Ma odkryć swoje możliwości, pogłębić samoświadomość, poznać swoje motywacje. Dopiero wtedy – korzystając z wiedzy mentora – będzie mógł podążyć w kierunku, który sam obierze.

DLACZEGO WARTO MIEĆ MIENTORA NA CAMINO?

Na Camino mentor będzie Twoim przewodnikiem w podróży, lub jeśli wolisz – w przygotowaniach do niej. Mentora możesz bowiem spotkać jeszcze podczas przygotowań lub też już na szlaku do Santiago de Compostela.

Dzięki pomocy mentora wybierzesz odpowiedni dla Ciebie szlak – dobrany do Twoich potrzeb i możliwości. Mentor pomoże Ci także zaplanować trasę i podpowie, co warto po drodze zobaczyć. Z jego pomocą odpowiednio się spakujesz, bo pomoże Ci odpowiednio dobrać sprzęt i podpowie, co może się przydać, a co należy zostawić w domu. A przede wszystkim będzie wsparciem, abyś nie stracił motywacji pod wpływem zmiennych uczuć, towarzyszących przygotowaniom do wyprawy.

Jeśli mentor będzie towarzyszył Ci w drodze, odkryjesz z nim wyjątkowe miejsca na szlaku, poznasz lepiej historię Camino – w końcu to jego pasja, będzie Ci o tym opowiadał godzinami. Dzięki niemu poznasz ciekawe osoby. Bedzie on dla Ciebie wsparciem w czasie kryzysu, abyś nie ustał w drodze – pomoże Ci przezwyciężyć znużenie drogą lub opatrzyć zbolałe nogi (sposobów na ratowanie nóg zna przecież tysiące). A najważniejsze – mentor będzie Ci także towarzyszył w szukaniu odpowiedzi na najważniejsze pytanie „po co to wszystko?”, czyli w odkrywaniu znaczenia tej drogi dla Twojego życia.

DLACZEGO WARTO ZOSTAĆ MENTOREM?

Zazwyczaj ludzie, którzy przejdą Camino i zafascynują się tą drogą, promieniują chęcią dzielenia się tym doświadczeniem z innymi – często sami nie wiedząc kiedy zaczynają innym opowiadać o Camino. Bycie Camino-mentorem to dla Ciebie możliwość opowiadania o Camino komuś, kto jest szczerze zainteresowany wszystkim, co mówisz. Jest tylko jeden warunek, aby był to mentoring: Ty musisz być szczerze zainteresowany twoim podopiecznym.

Dzięki byciu mentorem popatrzysz na Camino nieco inaczej – jak mogę pomóc komuś innemu niż ja, kto ma inne motywacje, inne cele na tę wyprawę, rozwinąć się dzięki procesowi przygotowania do drogi lub dzięki wspólnemu wędrowaniu. Co jest tej drugiej osobie potrzebne? Co ona może pokochać w Camino? Co Camino może wnieść w jej życie? Jak uprościć jej przygotowania? Jak wzmocnić jej motywację? W ten oto sposób Camino de Santiago nie będzie już tylko dotyczyło Twoich własnych przeżyć, ale stanie się jak skrzynia skarbów, z której będziesz wyciągać to, czego inni potrzebują (bo w rzeczy samej nią jest).